ECOPLAN ontwikkelt ruimtelijk expliciete informatie en instrumenten voor de beoordeling van ecosysteemdiensten. Het ontwerpt instrumenten voor de evaluatie van functionele ecosystemen als een kostenefficiënte strategie om de landgebruiksefficiëntie en milieukwaliteit te verbeteren. Het ontwikkelt open source eindproducten voor het identificeren, kwantificeren, waarderen, valideren en monitoren van ecosysteemdiensten. Deze producten kunnen door administraties en consultants worden ingezet in projectontwikkeling, kosten-baten analyses, milieueffecten rapportering, etc

Verschillende eindgebruikers hebben nood aan verschillende niveaus in complexiteit en detail. Daarom ontwikkelt het ECOPLAN project verschillende eindproducten die tegemoet komen aan de behoeften van de verschillende eindgebruikers. Eén van de eindproducten is de ECOPLAN monitor die ecosysteemdienstenkaarten voor Vlaanderen inventariseert op basis van bestaande ruimtelijke data en een beperkt databewerking. De kaarten geven aan waar er een grote vraag is naar bepaalde ecosysteemdiensten, waar er zones zijn met een hoge productie en waar er een groot potentieel is voor de productie van ecosysteemdiensten. Via het Geoloket kunnen alle ecosysteemdienstenkaarten samen worden geraadpleegd en overlegd worden met administratieve grenzen en thematische achtergrondlagen.

ECOPLAN wordt gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Het project heeft een looptijd van 4 jaar (2013-2016).

 

OPGELET: Om de monitor én het geoloket optimaal te kunnen gebruiken, raden we momenteel de actuele versie van Mozilla Firefox of Google Chrome aan. Indien de pagina niet correct wordt weergegeven in Internet Explorer, doe het volgende:

  • Open IE
  • Ga naar Tools
  • Click op Compatibility View Settings
  • Vink 'Display intranet sets in Compatibility View' uit
 

NIEUWS

  • 22/03/2016 -- Congres: "Helping nature to help us"

    Van 19 tot 23 september 2016 wordt het Europees ecosysteemdiensten congres 'Helping nature to help us' georganiseerd in Antwerpen, België. Het congres wordt georganiseerd door verschillende Europese onderzoeksprojecten (OPERAs en OpenNESS), ECOPLAN en het Ecosystem Services Partnership (ESP) en zal plaatsvinden in de Universiteit van Antwerpen. Abstracts kunnen online ingediend worden van 30 maart tot 15 mei 2016.

  • 30/06/2014 -- ECOPLAN presenteert eerste prototype van de ECOPLAN monitor.

    Eind juni werd een eerste prototype van de ECOPLAN monitor voorgesteld die een overzicht geeft van ecosysteemdiensten in Vlaanderen.